9 Mayıs Dünya Çölyak Günü
09 Mayıs 2020

 Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır.

 Çölyak hastalığının belirtileri çok çeşitlidir.  Uzun süren ishal, tekrarlayan karın ağrısı, uzun süren kabızlık, tekrarlayan kusma, kilo alamama, iştahsızlık, gaz şikayetleri, kilo kaybı, boy kısalığı, ergenlik gecikmesi, kansızlık, kemik erimesi, kısırlık, tekrarlayan düşükler gibi  bulguların biri veya bir kaçı birlikte belirti  olabilir. Çölyak hastalığı belirti olmaksızın, sessiz gidiş  de gösterebilir.

 Çölyak hastalığı tanısı kesinleştirildikten sonra glutensiz diyet başlanır.  Çölyak hastalığının tek ve kesin tedavisi glutensiz diyettir ve glutensiz diyete ömür boyu devam edilmelidir. Diyete tam uyulmaması veya bırakılması hastalığın tekrarlamasına neden olur. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gluten içerir. Bu nedenle çölyak hastaları bu tahılları içeren besinleri kesinlikle tüketmemelidir.  Sebze, meyve, kuru baklagiller, mısır, pirinç, süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, işlem görmemiş kuruyemişlerin tüketilmesinde sakınca yoktur.


SAMSUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

 


9 Mayıs Dünya Çölyak Günü.jpg