"Bırakacağınız En Güzel Miras Organ Bağışıdır" Paneli Valimiz Sayın Osman Kaymak'ın Katılımıyla Gerçekleştirildi.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun İl Müftülüğü işbirliğiyle düzenlenen “Bırakacağınız En Güzel Miras Organ Bağışıdır” konulu panel Büyükşehir Belediye Şehit Ömer Halisdemir toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Sağlık İl Müdürümüz Dr. Öğr.Üyesi Muhammet Ali Oruç konuşmasında, “Bugün organ bağışının ve organ naklinin ne olduğunu, organ bağışı sürecinde yaşananlar ve organ bağışının dini yönü nedir konuları tartışılmış olacak. Ülke çapında yaklaşık 25 bin kişinin hayatını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğu günümüzde, bu konunun tüm aşamaları ile konuşulması kafalardaki soru işaretlerinin ortadan kaldırılması ve daha çok insanın hayata yeniden tutunup bağlanması adına büyük önem arz ediyor. İlimizde bu tür eğitimleri her ortamda ve her şartta vermeye devam ediyoruz. 2018 yılı ekim ayına baktığımızda İlimizde 12 bin kişiye eğitim verdik. Bu çalışmalar sonucunda geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’de organ bağışı veren iller arasında birinci olduk.
2018 yılında Samsun'da 62 koordinasyon merkezimize bağlı Amasya, Giresun, Ordu, Rize, Sinop, Tokat ve Trabzon'da 105 kişinin beyin ölümü gerçekleşti. Maalesef 167 beyin ölümü vakasında 118 ailemiz organ bağışına izin vermedi. Sadece 49 ailemiz bağışa izin verdi. Bu, her 10 organ nakli şansının 7'sini aile onayı nedeniyle yapamadığımız, daha fazla hastamıza umut olma şansımız varken bu şansı kullanamadığımız anlamına gelmektedir. 2018 yılında beyin ölümü gerçekleşen 24 kişinin organları, 97 hastanın umudu oldu. Kimi hastayı diyalizden, kimi hastayı mobil kalp cihazı ile gezmekten kurtardı. Neredeyse her bir bağışçı, ölümü bekleyen ya da hayatını hastalığı nedeniyle istediği gibi yaşayamayan 5 hastamızın yaşamını değiştirdi." dedi.
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise yaptığı konuşmasında, “Organ naklinin bir hayat kurtarmak ve hayatını kaybetmek üzere olan ve organları işlemez hale gelen insanların tekrar hayata kavuşması için insanlara yapılan bir katkıdır.” dedi.
Organ nakli merkezine sahip olan üniversitelerden birisi olduklarını ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversite Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, “Bu merkez aracılığıyla hem organ nakli gerçekleştiriyoruz, hem de organ bağışının yapılabilmesi için farkındalığı sağlamak üzere birçok çalışmalar içerisinde yer alıyoruz. Biz organ nakli merkezine sahip üniversite olarak bu merkez aracılığıyla aynı zamanda organ nakli koordinatörlerinin eğitimi programını da bakanlık onaylı ve sertifika programında yürütmekteyiz. 2018 yılı itibariyle üniversitemizde 25’i canlı 20’si kadavra olmak üzere 45 adet böbrek nakli, 46 adet kornea nakli gerçekleştirdik. Üniversitemizde 36 beyin ölümü gerçekleşmiş, 14'ü aileleri tarafından organ bağışına ikna edilmiştir.” dedi.
Organ bağışının bir insanlık görevi olduğunu bu sayıyı artırmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Samsun’da organ nakli konusunda büyük bir duyarlılık var. Sağlık İl Müdürlüğümüzün verdiği bilgiye göre bölgemizde 118 beyin ölümü olmasına rağmen insanları ikna edemedikleri için bu insanların bedenleri organ nakli olmadan toprağa verilmiş. Yani en az 118 insana umut olması gereken organlar toprak olmuş çürümüştür. Bizler hem organ bağışçı sayısını artırmalıyız. Hem de organ nakil sayısını artırmalıyız. Bunun için devletimiz hiçbir fedakârlıktan kaçmadan her türlü imkânlarını seferber ediyor. Bizim yapacak çok daha işimiz var. Türkiye’de oran yüzde 30-40 olsa bile bunu yüzde 100’e ulaştırmamız lazım. Organ bekleyen, acı çeken vatandaşlarımıza şifa olmak anlamında bu duyarlılığı çok önemsiyoruz.” dedi.
Bir organ nakli söz konusu olduğunda devletimizin büyük bir seferberlik içinde olduğunu söyleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Askeri, sivil uçaklar, polis araçları büyük bir heyecan içerisinde 3-4 saat içerişinde ilgili hastaneye giderek organlar ölmeden diğer insanlara hayat vermek için büyük bir yarış yapıyor. Bu kadar gayret sarf edilirken maalesef bu bilinci tam oluşturamadığımız için organ bağışı yapılamıyor. Ben ve değerli eşim organlarımızı bağışladık. Bu vesile ile ben bir kez daha buradan bu panel aracılığı ile tüm insanlarımızı organ bağışcısı olmaya davet ediyorum. Allah hepimize hayırlı ölümler nasip eylesin. Panelimizin hayırlara vesile olması dileğiyle, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından, Ülkemizde 25 bin kişinin organ, 5 bin kişinin de doku nakli için sıra beklediğini söyleyen İl Sağlık Müdürlüğü Doku Nakli Merkezi Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak yaptığı sunumda, “ Yılda 2 bin 500 kişi organ ve doku beklerken hayatını kaybediyor. Samsun’da 15 bine yakın bağışçımız oldu. Samsun olarak yılda 20 bin kişiye hem eğitim veriyoruz, hem de bilgilendiriyoruz. Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 87’si kendisine ihtiyaç olmadan ve yakınlarının başına gelmeden bağışçı olmuyor. Bizim bu oranı çok aşağılara çekmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Daha sonra, ‘Bırakacağınız En Güzel Miras Organ Bağışıdır’ konulu panelde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof Dr. Levent Güngör ‘Beyin Ölümü’ hakkında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Böbrek Nakli Merkez Sorumlusu Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu ‘Böbrek Nakli’ hakkında ve İl Müftüsü Veysel Çakı ise ‘Organ Bağışının Dini Yönü’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumların ardından organ bağışı bekleyen hastalar ile organ bağışı yapan insanların yakınları sahneye davet edilerek, duygu ve düşünceleri paylaşıldı.
‘Bırakacağınız En Güzel Miras Organ Bağışıdır’ konulu panele ayrıca, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Okul Komutanı Tabip Albay Mustafa Zoral, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum ve kuruluş temsilcileri, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları ile öğrenciler katıldı.