İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun, daha önce aldığı kararlar sonucunda faaliyetleri durdurulan ve 01/06/2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine tekrar başlayacak olan işletmelerin, faaliyetleri sırasında Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda uymaları gereken sağlık önlemlerine ilişkin 31/05/2020 tarihli ve 59 sayılı Kararıyla;
1.Kurulumuzun 17/03/2020 tarih ve 4 karar no.lu toplantısında faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan/kısıtlanan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyetlerini yürüten iş yerlerinden lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokallerinin; (iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amacıyla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere)
a.01 Haziran 2020 Pazartesi günü itibariyle belirlenen kurallar dâhilinde saat 22:00'a kadar hizmet vermeye başlamasına,
b.Kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerinin bünyesindeki işletmelerin saat sınırlamasına tabi olmamasına,
2.Kurulumuzun 17/03/2020 tarih ve 4 karar no.lu toplantısında faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezleri vb. işletmelerin 01 Haziran 2020 Pazartesi günü itibariyle belirlenen kurallar dâhilinde saat 22:00'a kadar faaliyet gösterebilmelerine,
3.Kurulumuzun 17/03/2020 tarih ve 4 karar no.lu toplantısında alınan kararla faaliyetleri kısıtlanan spor merkezlerinin/tesislerinin de 01 Haziran 2020 Pazartesi günü itibariyle belirlenen kurallar dâhilinde saat 24:00'a kadar hizmet vermeye başlamasına,
4.Kurulumuzun 28/03/2020 tarih ve 12 karar no.lu toplantısında alınan kararla kısıtlanan halka açık alan olan park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında ( plajlar ) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlere ( yerleşim yeri içi park/bahçelerde mangal yapmak hariç olmak üzere ) belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 01 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren başlanabilmesine,
5.Kurulumuzun 27/03/2020 tarih ve 11 karar no.lu toplantısında alınan kararla faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 01 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren faaliyetlerine başlayabilmelerine,
6. Faaliyetlerine 01 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlamasına izin verilen iş yerlerinin Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun en son güncel haliyle yayınlamış olduğu COVİD-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde öngörülen sağlık önlemlerine uymalarına, ( rehberde güncellendikçe yer alacak işyerlerinin de belirtilen kurallara uymalarına )
7.Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun yayınladığı COVİD-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer almayan işletmelerden yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinin, spor merkezlerinin/tesislerinin aşağıdaki sağlık önlemlerine uymalarına, halka açık alan olan park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında ( plajlar ) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlerinde aşağıdaki sağlık önlemlerine uyulmasına ve sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların aşağıdaki sağlık önlemlerine uymalarına,
8.İşyerlerinin uyması gereken diğer önlemler:
a.Yüzme Havuzu, Kaplıca, Hamam, Sauna, SPA Merkezlerinde vb. Almaları Gereken Önlemler:
•Sağlık Bakanlığı’nın salgınla ilgili açıklamalarının takip edilmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına, çalışanların ve müşterilerin, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tedbirler doğrultusunda gerekli kontrolleri yapılarak uygun şartlarda işyerine girişlerinin sağlanmasına,
•Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu tarafından açıklanan risk grubundaki çalışanların salgın hastalık sona erene kadar çalıştırılmamasına,
•Tüm çalışanlara Covid-19 hijyen uygulamaları, işletmede uygulanacak plan ve protokoller konusunda eğitim verilmesine, belirlenen hijyen kurallarının çalışanların görebileceği şekilde ilgili alanlara asılmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinde girişin bir veya iki yerden kontrollü olarak girilmesinin sağlanmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinde giriş yerlerinde girmeden önce ayak dezenfekte havuzunun olmasına, ayak dezenfekte havuzunun su derinliğinin bir insanın en az ayak bileği seviyesinde olmasına, genişliğinin ise ortalama bir insanın atlayarak geçemeyeceği şekilde olmasına, ayak dezenfekte havuzu olmayan yüzme havuzlarının kullanıma açılmamasına,
•Otel-motel, site, apartmanların havuzlarından, hamamından, saunasından, SPA merkezinden faydalanacak kişilerin, havuz mahalline havlusu ve kişisel bakım ve koruma ekipmanları ile gelmesine, ( maske, el dezenfektanı, yedek havlu vb. ) ortak kullanıma açık olan soyunma, giyinme dolaplarının kullanılmamasına, halka açık ticari amaçlı yüzme havuzlarında, soyunma dolaplarının genel olarak dezenfekte edilmesine, her kullanıcıdan sonra dezenfekte işleminin tekrarlanmasına ve kayıt altına alınmasına,
•Havuz mahalline gelen yüzücülerin, ayak dezenfekte havuzundan geçtikten sonra, yapılacak düzenleme ile, duşların bulunduğu alanlara yönlendirilmesine,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinde çevrede bulunan şezlongların konumunun en az iki metre aralıklı olarak düzenlenmesine, yeterli alan yoksa kaldırılmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinde bulunan masaların sosyalleşmeyi engelleyecek ve fiziki mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenmesine, yeterli alan yoksa kaldırılmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerindeki tuvaletlerin ve lavaboların belli periyotlarla dezenfekte edilmesine ve kayıt altına alınmasına, tuvaletlerde sıvı sabun ve kağıt havlu kullanılmasına ve bunların belli periyotlarla kontrol edilip sürekliliğinin sağlanmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerini kullananların 2 metre mesafe kuralına uymalarına, maske takma kuralına uymalarının sağlanmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerin gelen kişilerin, girişte ateşinin kontrol edilmesine, hapşırma, karın ağrısı, ishal olan insanların havuz mahalline alınmamasına, öksüren insanların havuz mahallinden uzaklaştırılmasına, sağlık kuruluşuna yönlendirilmesine,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinde insanların sağlığını korumak ve bulaşmayı önlemek için, zorunlu olan kuralların yazılı olarak insanların görebileceği yerlere asılmasına ve belli periyotlarla sesli uyarılar yapılmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinde ortak mekanlarda bulunan; havuz merdivenlerinin, duşların vanalarının, kapı kollarının, muslukların, masaların, havuz korkuluklarının dezenfekte edilmesine ve bu işlemin gün içinde periyodik olarak tekrarlanmasına ve kayıt altına alınmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerini kullananların havuza girmeden önce ve sonra duş alıp ellerini dezenfekte etmelerinin sağlanmasına,
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerinde yüzme sırasında fiziki mesafeye dikkat edilmesine, (iki yüzücü arası mesafe 2 metre)
•Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezlerini kullananların havuza girerken mutlaka bonelerini takmalarına,
b.Spor Merkezlerinde/Tesislerinde Almaları Gereken Önlemler:
•Sağlık Bakanlığı’nın salgınla ilgili açıklamalarının takip edilmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına, çalışanların ve müşterilerin, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tedbirler doğrultusunda gerekli kontrolleri yapılarak uygun şartlarda işyerine girişlerinin sağlanmasına,
•Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu tarafından açıklanan risk grubundaki çalışanların salgın hastalık sona erene kadar çalıştırılmamasına,
•Çalışanların işyerlerine giriş-çıkışlarında kullanacakları yöntemlerin fiziksel temasta bulunmayacakları şekilde düzenlenmesine,
•Tüm çalışanlara Covid-19 hijyen uygulamaları, işletmede uygulanacak plan ve protokoller konusunda eğitim verilmesine, belirlenen hijyen kurallarının çalışanların görebileceği şekilde ilgili alanlara asılmasına,
•Kapalı spor salonlarının faaliyete başlamadan önce her gün dezenfeksiyonunun yapılmasına, her müşteri kullanımından sonra kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesine, çalışma alanı, spor aletleri, yüzeyler, lavabo, tuvalet, merdiven korkulukları, musluk ve çalışan yemekhaneleri, cafe(varsa) çalışan ve müşteri giyinme/soyunma odaları, kapı turnikeleri gibi ortak kullanım alanlarının uygun hijyen malzemeleri ile her gün düzenli olarak temizlenmesine,
•Kapalı spor salonlarında yer alan duş ve soyunma odalarının kesinlikle kullanılmamasına,
•Spor salonlarına kişisel kullanım malzemelerinin (havlu, salona özel 2. ayakkabı, vb.) üyeler tarafından getirilmesinin sağlanmasına, çıplak tenin, kullanılan ekipmana temas etmeyeceği şekilde giysi kullanılmasına,
•Çalışanların el hijyenine dikkat etmelerine, çalışanların, işyeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında ve sonrasında sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmelerine, su ve sabuna erişim olmadığı takdirde alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanarak, ellerini sık sık temizlemelerinin sağlanmasına, el hijyeninin önemini anlatan bilgilendirme talimatlarının herkesin görebileceği yerlere asılmasına,
•Müşterilerin, salon çalışanlarını ve birbirlerini korumak amacı ile salona girişte el hijyenini sağlamasına ve hijyen paspasından geçmelerine,
•İşyeri genelinde yapılacak olan tüm faaliyetlerde çalışanların birbirleri veya müşterilerle sosyal mesafe kurallarına uymasına dikkat etmelerinin sağlanmasına, kişilerin birbirleriyle temasını içeren egzersizlerin yapılmamasına,
•Spor salonlarında yoğunluk oluşmasının engellenmesi amacıyla sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek üyelerin randevu sistemiyle kabulünün sağlanmasına,
•Çalışan yemekhaneleri dâhil salonun tüm kapalı alanlarının sık sık havalandırılmasına, pencerelerin açılarak, hava sirkülasyonunun sağlanmasına, merkezi havalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırmasının temiz hava akışını sağlayacak şekilde düzenlenmesine, havalandırma (iklimlendirme) sistemlerinin ve aspiratörlerin bakımının ve filtre değişimlerinin üretici firma önerileri doğrultusunda düzenli olarak yapılmasına,
•Çalışan yemekhanelerinde temasın en aza indirilmesi ve temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatlerinin gruplara göre belirlenmesine ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanmasına, çay/kahve içme molalarında da aynı kurallara dikkat edilmesine, bu alanlarda kullanılacak malzemelerin temel hijyen şartlarını taşımasına ve çalışanların gıda ihtiyaçlarının yeterli ve hijyenik bir biçimde karşılanmasına,
•Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı) personelin iyileşene kadar çalıştırılmamasına ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmesine,
•Temizlik işleri çalışanlarının maske ve eldiven kullanmasına, uygun aralıklarla ve temizlik sonrasında maskenin ve eldivenin çıkartılıp işyerindeki çöpe atılmasına ve el hijyeninin sağlanmasına dikkat edilmesine,
•Çalışanların düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi şikâyetleri söz konusu ise derhal uygun bir maske takarak ve Sağlık Bakanlığı’nın izolasyon kuralları dikkate alınarak sağlık kuruluşlarıyla ile derhal iletişime geçilmesine ve izole bir biçimde en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmasının sağlanmasına,
9.Vatandaşlarımızın park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında (plajlar) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlerinde sosyal mesafe kurallarına uymalarına ve maske takmalarının sağlanmasına, el dezenfektanı kullanmaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri için uyarılmalarına,
10.Giyim pazarları (sosyete pazarı) olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarlarda sosyal mesafe kurallarına uyulmasına, hem satıcının hem de müşterinin maske takmalarının sağlanmasına, vatandaşların ulaşabileceği şekilde 100 metre aralıklarla el dezenfektanı bulundurulmasına,
11.Kurulumuzun 22/04/2020 tarih ve 30 karar no.lu toplantısında faaliyetleri geçici olarak yasaklanan (ambalajsız) dondurma ve benzeri ürünlerin satışı yapan iş yerlerinin 01 Haziran 2020 tarihinden itibaren kişisel hijyen kurallarına uymaları, maske ve eldiven kullanmaları ve müşteriler ve çalışanlar arasında sosyal mesafe kurallarına uymalarının sağlanması halinde faaliyetlerine başlayabilmelerine,
12.İlimiz dâhilinde bulunan devlet kara yollarında faaliyet gösteren restoran ve lokantaların, 01 Haziran 2020 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun COVİD-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde öngörülen kurallara uymak şartıyla 24 saat esasına göre faaliyet gösterebilmelerine,
Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına,
Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına,
Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.