Dünya Tüberküloz Günü, 1882 yılında Robert Koch’un tüberküloz yani verem mikrobunu gösterdiği gündür. Yeni tanı teknikleri geliştirilse de Koch’un bulduğu yöntem günümüzde hala kullanılmaktadır.
Hastalığın etkeni “Mycobacterium Tuberculozis” adlı bir basildir. En sık akciğerlerde görülse de tüm organları tutabilir. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi, ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı şikâyetleri olur. 2-3 haftadan uzun süre öksürüğü olan kişilerin en kısa sürede Göğüs Hastalıkları polikliniğine, Verem Savaşı Dispanserine (VSD) veya Aile Hekimine başvurmaları gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tanı ve tedaviye erişimi olmayan yoksul ülkeler başta olmak üzere her yıl yaklaşık 1,6 milyon hasta verem sebebiyle ölmektedir. Tedavisi ve aşısı olan bir hastalıktan hala bu kadar insanın ölmesi kabul edilebilir değildir. Ülkemizde ve ilimizde ise, istikrarlı bir şekilde hasta sayılarımız her yıl azalmaktadır, tedavi başarı oranımız %90’ların üzerindedir. Bu başarıda; hızlı tanı olanakları, tedaviye ücretsiz erişim, yüksek tedavi tamamlama oranları, etkili temaslı muayenesi ve koruyucu tedavi uygulamaları ile dispanserlerin rolü büyüktür.
İlimizde Müdürlüğümüz tarafından Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılmak üzere bir mobil aplikasyon geliştirilmiştir. Ülkemizde ilk defa kullanılacak bu tele-tıp uygulamasının yakın zamanda tanıtımını yapacağız.
DSÖ’nün 2023 Dünya Tüberküloz Günü sloganı “Evet, Tüberkülozu sonlandırabiliriz!” ‘dir. Bizler de İlimizde ve Ülkemizde tüberkülozun sonlanması için kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz.