2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Otizm Farkındalık Günü, tüm dünya ile birlikte ülkemizde 2 Nisan günü başlayan ve Nisan ayı boyunca devam eden farkındalık etkinlikleri ile erken tanı, tedavi ve eğitim hizmetlerine erişimin önemini vurgulamaktadır.
Otizmin temel belirtileri arasında; göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri veya davranışları tekrarlamak, işaret edilen yöne bakmamak, konuşmada gecikme, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgili olma hali bulunmaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından Otizm Spektrum Bozukluğu Tarama ve Takip Programı yürütülmektedir. Bu programla Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanları tarafından aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına eğitim verilmesinin ardından birinci basamak sağlık kuruluşlarında çocukların otizm risk faktörleri bakımından taranması ve riskli bulunan çocukların 2./3. Basamak sağlık kuruluşlarının ilgili birimlerine yönlendirilmesi sağlanarak tarama-tanılama, tedavi ve rehabilitasyon zincirinin yurt geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Otizmin erken yıllarda belirlenmesi erken müdahale ve eğitim çalışmalarının başlatılması açısından çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur. Erken tanı sonrası en etkili tedavi, erken dönemde başlanan yoğun, kesintisiz ve nitelikli özel eğitimdir.