“SITMA HASTALIĞININ LABORATUVAR TANISI EĞİTİMİ” PROGRAMI KATILIMCILARI VE EĞİTMENLERİNE BELGELERİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜMÜZ YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ALİ ORUÇ TARAFINDAN TAKDİM EDİLDİ.
Ülkemizde bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar arasında görülme sıklığı yönünden sıralama yapıldığında, su ve besinle bulaşan hastalıklar ve kızamıktan sonra üçünçü sırada sıtma yer almaktadır. Bu gerçek; sıtmanın ülkemizde mücadele edilmesi gereken önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu göstermektedir. Sıtma kontrol programında vektör mücadelesinin önemi yadsınamaz.
Türkiye'de sıtmanın hafif seyreden 'vivax sıtması' denilen türü sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Ülkemizde görülen vakalar, tatil, ticaret, iş, eğitim gibi çeşitli nedenlerle sıtmanın yaygın olduğu ülkelere seyahat eden ve orada hastalığa yakalanarak ülkeye dönen kişilerdir. Bunun dışında, ticaret, göç, mülteci gibi çeşitli nedenlerle ülkemize gelen yabancı uyruklu kişilerde de görülmektedir. Bu kişilerde görülen sıtma türü genellikle 'falsiparum sıtması' denilen, zamanında tedavi edilmediğinde öldüren türdür. Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın görülmektedir. 2017 yılında dünya genelinde 212 milyon kişi sıtma hastalığına yakalanmış olup, 429 bin kişi ise sıtmadan hayatını kaybetmiştir.
Son yıllarda artan mülteci göçü nedeniyle; Samsun İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından hastanelerimiz biyolog ve laboratuvar teknisyenlerine yönelik “Sıtma Hastalığının Laboratuvar Tanısı Eğitimi” düzenlenmiştir. Eğitime hastanelerimizden 30 personelin katıldığı eğitim programı Hitit Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül TAYLAN ÖZKAN ve Ankara Referans Laboratuvarından Parazitolog Dr Selma Usluca tarafından sıtma hastalığının laboratuvar tanısına yönelik teorik ve pratik olmak üzere iki bölüm olarak gerçekleştirilmiştir. Eğitim sonrası katılım belgesi ve eğitmenlerimize teşekkür belgesi İl Sağlık Müdürümüz tarafından takdim edilmiştir.