Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Ulusal İşitme Tarama Programı da bu programlardan biri olup, programın işleyişi ve akışı ile ilgili bilgiler 2014/27 Sayılı Yenidoğan İşitme Tarama Programı Genelgesinde belirtilmiştir. Genelge ekinde yer alan tarama protokolünde risk faktörü olan bebeklerin ilk testi tarama ABR (Auditory Brainstem Response) cihazı ile risk faktörü olmayan bebekler ise tarama OAE (Otoakustik Emisyon) cihazı ile yapılmaktadır.
Riskli bebek sevkini elimine etmek ve referans merkezlerine sevk oranlarını azaltmak amacıyla Ulusal İşitme Tarama Programı Bilim Komisyonu tarafından; riskli olsun ya da olmasın tüm bebeklere ABR tarama protokolünün uygulanması kararı alınmıştır.
Yenidoğan İşitme Tarama Programı kapsamda, İlimizde üniversite, özel ve kamu, hastanelerinin yer aldığı 15 kurumda Yenidoğan İşitme Taraması yapılmaktadır.
İlimizde 22 Şubat 2018 tarihinde Müdürlüğümüz ÇEKÜSH Birimi tarafından Samsun İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda Yenidoğan İşitme Taraması Uygulayıcılarına ABR Tarama yöntemi ile ilgili güncel bir eğitim yapılmıştır.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hatice ÖZ’ün açılış konuşması ile başlayan eğitime; Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Odyolog Kağan DEMİR, ÇEKÜSH Birimi UİTP Sorumlusu Hemşire Ayşe KUMAŞ TERZİ ve Ebe Selma ÇUBUKCU eğitimci olarak katılmış olup Üniversite, Kamu ve Özel Hastanelerden 23 uygulayıcı personele eğitim verilmiştir.