21 Haziran Dünya ALS Günü
25 Haziran 2018

 Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Omurilik ve beyin sapındaki motor sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanmaktadır. Bu kayıplar kaslarda kuvvet kaybına, erime ve incelmeye neden olmaktadır. Hastanın entellektüel fonksiyonlarında (zihinsel fonksiyonlar ve bellek) azalma meydana gelmez, bunama hastaların sadece %5 inde görülür.

Nedenleri Nelerdir?
 Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Tüm vakaların yaklaşık %10’unun genetik geçişli olduğu saptanmıştır. Ayrıca;
-Tarım ilaçları ve ağır metaller gibi çevresel toksinler
-Travma
-Viral enfeksiyonlar
-Vitamin eksikliği
-Hormonal bozukluklar gibi çeşitli faktörlerin neden olabileceğinden şüphelenilmektedir.

 ALS bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastaların yakınlarına veya onların tedavisiyle ilgilenen kişilere bulaşması söz konusu değildir.

Hastalığı Anlamanın Önemi
 ALS'li hastalar ve yakınları yapay solunumla ve diğer tedavi uygulamaları ile ilgili bilgilendirilmelidir. Hastalıkla ilgili tüm bilgilere ulaşma, tedavi seçeneklerini bilme, tedaviye başlama ve tedaviyi sonlandırma haklarının bilinciyle hareket edilmesi önemlidir. Etkin bir bakım ile tıbbi sorunlar engellenebilir, mümkün olan en iyi hayat kalitesine ulaşılabilir. Oluşabilecek değişikliklere hazırlıklı olup hızla uygun çözümlerin bulunması ALS hastasına daha sağlıklı bir hayatın sunulması açısından büyük önem taşımaktadır.